Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Ζ.ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ: “Ήρωας μπορεί να είναι κάποιος, όταν βρεθεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες”



ΑΝΙΜΑ ΘΕΑΤΡΟ-"ΕΞΟΔΟΣ": Ο ρόλος των γυναικών στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες

“ΕΞΟΔΟΣ”. Μια εξαιρετική παράσταση, από την θεατρική ομάδα “ANIMA”, ένα χορόδραμα που πραγματεύεται την προσφορά της γυναίκας στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες. Ξεκινώντας από την επανάσταση του 1821, η μία ηρωίδα διαδέχεται την άλλη φτάνοντας μέχρι τον τραγικό εμφύλιο.
Οι ηθοποιοί (Νικολίνα Καραθύμιου, Κατερίνα Μπιλάλη, Λυγερή Ταμπακοπούλου, Γιώτα Τσιότσκα και Στέλλα Γρίβα) αποδίδοντας πειστικότατα τους ρόλους τους,κατάφεραν να ταξιδέψουν τους θεατές στο χρόνο κάνοντας τους αυτόπτες μάρτυρες στην αυτοθυσία της Μόσχως Τζαβέλλα, της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, της Ηλέκτρας Αποστόλου και της Λέλας Καραγιάννη.
Δεν έλειψε και η συνεχής αναφορά στις θυσίες χιλιάδων ανώνυμων γυναικών, που αγωνίστηκαν για την πατρίδα τους βάζοντας την ελευθερία πάνω κι από τα ίδια τους τα παιδιά.
Απόλυτα επιτυχής η θεατρική μεταφορά των ιστορικών ντοκουμέντων από την σκηνοθέτιδα Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, η οποία δίνει έμφαση στην μεγάλη απόσταση που έχουν οι εορτασμοί των Εθνικών μας επετείων από την πραγματική τους ιστορική διάσταση. Η παράσταση κλείνει με την εμφάνιση της 89χρονης Επονίτισσας Ζωής Πετροπούλου.
Αφηγείται τη δική της ιστορία, τη δική της αυτοθυσία για την απελευθέρωση της πατρίδας της, τον αέναο αγώνα της για ελευθερία,περιστοιχισμένη από τις νεαρές ηθοποιούς οι οποίες καθισμένες γύρω της την ακούν “αποσβολωμένες”.
Η φωνή της σπάει όταν μιλάει για την Μακρόνησο,η ανάσα της “κονταίνει” όταν περιγράφει τα βασανιστήρια των συγκρατούμενών της γυναικών. Κομπιάζει όταν αναφέρεται στον αποχωρισμό των παιδιών από τις φυλακισμένες μανάδες τους γιατί δεν ήταν “άξιες Ελληνίδες να τ΄αναθρέψουν” σύμφωνα με τους βασανιστές. “Ελάχιστες γυναίκες λύγισαν”, λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: “Εμείς αντέξαμε γιατί ήμασταν Επονίτισσες, είχαμε πολεμήσει τους Γερμανούς”.
Η συγκίνηση που προκαλεί στο κοινό η εξιστόρηση των γεγονότων από την ίδια την κ. Πετροπούλου διαδέχεται τον θαυμασμό αλλά και την ευγνωμοσύνη για την αυτοθυσία της.
Στο τέλος της παράστασης η μεγάλη αγωνίστρια μίλησε στο news.makedonias.gr λέγοντας πως: “Ο αγώνας δεν σταματάει ποτέ. Το θάρρος ν΄αντέξει η κάθε αγωνίστρια τις κακουχίες το βρίσκει μέσα της. Όταν έχει νιάτα και στόχο δεν έχει ανάγκη τίποτε άλλο. Ξανανιώνει μέσα από τον αγώνα και συνεχίζει στον επόμενο”.
Η θεατρική παράσταση “ΕΞΟΔΟΣ”, ξυπνάει φαντάσματα του παρελθόντος, φέρνει στη σκηνή την ίδια τη ζωή και όπως οι ηρωίδες στο έργο διαδέχονται η μία την άλλη, έρχεται η σειρά των θεατριών που παίρνουν τη σκυτάλη και από αμέτοχο κοινό γίνονται οι αγωνίστριες του μέλλοντος.

Η θεατρική ομάδα “ΑΝΙΜΑ” θα βρίσκεται στην ΠΑΤΡΑ
Θέατρο Λιθογραφείο 28, 29 Απριλίου (2610328394)
Τρίτη 28/4 ώρα 21:30μμ,
Τετάρτη 29/4 ώρα 21:30μμ,
ΠΗΓΗ: http://news.makedonias.gr/119700/z-petropoulou-iroas-bori-na-ine-kapios-otan-vrethi-kato-apo-sigkekrimenes-sinthikes/

Δεν υπάρχουν σχόλια: