Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

''Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ'' της Σπίθας Χολαργού







Ασυγκίνητοι μένουν οι λαοί της Ευρώπης μπροστά στο δράμα των προσφύγων;
Γιατί  οι Ευρωπαίοι δεν μαζεύουν χρήματα, τρόφιμα, φάρμακα και κουβέρτες για τους πρόσφυγες;
Γιατί οι λαοί της Ευρώπης δεν αντιδρούν που οι χώρες τους κλείνουν τα σύνορα και οι Ματατζήδες τους ψεκάζουν με χημικά τα παιδιά των προσφύγων, τις έγκυες και τους άντρες;
Την τιμή τους «ξεπλένουν» οι ελάχιστοι εθελοντές από τις χώρες της ΕΕ και οι Δανοί που αντέδρασαν στην απόφαση της κυβέρνησής τους να αρπάζει τα τιμαλφή των προσφύγων.
Αντίθετα στην Αυστρία το ναζιστικό κόμμα ξεπέρασε το 30%...  
Αλήθεια τί απέγιναν οι θεωρίες για το παγκόσμιο χωριό και την πολυπολιτισμική Ευρώπη; Κι ο θαυμασμός πολλών Ελλήνων για τους «πολιτισμένους, ευγενικούς και μορφωμένους Ευρωπαίους» παραμένει ακόμα φλογερός;
Οι λαοί της Ευρώπης οικοδόμησαν τις χώρες τους και τον πολιτισμό τους με τα τόσα επιτεύγματα, δημιούργησαν κράτη με καταπληκτικές δομές και κοινωνικό κράτος πάνω στις πλάτες των λαών που είχαν κατακτήσει.
Άγγλοι, Γάλλοι, Ισπανοί, Πορτογάλοι, Ιταλοί, Γερμανοί, Βέλγοι, Ολλανδοί αποικιοκράτες και κατακτητές λαών μέχρι πριν λίγες δεκαετίες κι έμποροι όπλων μέχρι σήμερα.
Αλήθεια με ποια αισθήματα διεθνιστικής αλληλεγγύης διαπαιδαγωγήθηκαν λαοί που ευημερούσαν από την αποικιοκρατία και μέχρι σήμερα ευημερούν από το εμπόριο όπλων;  
Κάθε κατάκτηση των Ευρωπαίων , σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, έγινε πάνω στο αίμα των λαών της Αφρικής, της Ασίας, των Ινδιών κ.λπ. Ακόμα και πάνω στο αίμα του ελληνισμού , μην το ξεχνάμε αυτό.
Ας μην μας παραμυθιάζουν ότι η Δύση έγινε από τον ελληνικό πολιτισμό. Τίποτα δεν κατάλαβε από τον δικό μας πολιτισμό.
Η Δύση δανείστηκε λέξεις από εμάς, όχι έννοιες. Η Δύση μίσησε το Βυζάντιο κι αργότερα κάθε επαναστατική μας πράξη ενάντια στον Οθωμανό κατακτητή. Φυσικά υπήρχαν κι εξαιρέσεις μεμονωμένων προσωπικοτήτων.
Η Δύση μας φέρεται χυδαία από το 1204 μέχρι σήμερα.
Η Δύση δεν προχώρησε ούτε βήμα από τον ατομοκεντρισμό του Διαφωτισμού. Χρήσιμος κι επαναστατικός τότε γιατί έπρεπε ο άνθρωπος να βρει το πρόσωπό του και να πάψει να είναι ένα ομιλών εργαλείο (ή πράγμα) στα χέρια του φεουδάρχη.
Χρήσιμος κι επαναστατικός τότε γιατί έπρεπε οι άνθρωποι ν’ απελευθερωθούν από την θρησκοληψία κι έπρεπε να φτιάξουν κράτη που να μην είναι θεοκρατικά.
Μόνο που η Δύση έμεινε εκεί και δεν προχώρησε ούτε ένα βήμα από την τετραγωνισμένη σκέψη, τον ωμό ορθολογισμό, τον δυϊσμό και τις τρομερές σταθερές της.
Η σημερινή αδιάφορη και ανάλγητη στάση της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών λαών απέναντι στους πρόσφυγες δεν είναι η εκτροπή της δήθεν δημοκρατικής Δύσης.  Είναι ο θρίαμβος της. Αυτό είναι το πραγματικό της πρόσωπο, ας το καταλάβουμε.
Η δημοκρατία, η ανεκτικότητα, η αλληλεγγύη των περασμένων δεκαετιών ήταν, απλώς, μια παρένθεση στην ιστορία των λαών της Δύσης. Ιστορία γεμάτη αίμα, πόλεμο, καταπίεση, δουλεμπόριο και  ρατσισμό. Υπάρχουν, βεβαίως, και οι φωτεινές εξαιρέσεις. Οι καλλιτέχνες, οι σοφοί, οι ποιητές της Δύσης και κάποιοι πολίτες ξεχωριστοί. Εξαιρέσεις όμως…
Τολμάνε και μιλάνε οι Αυστριακοί, οι Τσέχοι κι οι Ούγγροι για μας! Τολμάνε στην ΕΕ και βάζουν θέμα για το πώς διαχειριζόμαστε το προσφυγικό! Ποιοι; αυτοί;
Ας λένε ό,τι θέλουν. Εμείς γι άλλη μια φορά τους δείξαμε το πρόσωπό τους. Και γι άλλη μια φορά τους αποδείξαμε πως ό,τι κι αν μας κάνουν εμείς, ανάλγητοι, μισάνθρωποι και ρατσιστές δεν θα γίνουμε ποτέ. Φυσικά έχουμε κι εμείς τις κακές εξαιρέσεις μας. Τους φασίστες, τους ρατσιστές και τους εκμεταλλευτές.
Αλλά δεν υπάρχει ούτε μια σελίδα ιστορίας που να μπορεί να κρύψει τα αίσχη που έκαναν οι Δυτικοί στους λαούς της γης.
Αυτοί με την τετράγωνη σκέψη και την καρδιά που δεν χωράει σχέσεις παρά μόνον συμβάσεις. Αυτοί που στις γλώσσες τους δεν υπάρχουν οι έννοιες  παλληκάρι, λεβέντης και φιλότιμο… άραγε τυχαίο;


Σπίθα Χολαργού
26/2/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: