Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

«Εδώ Πολυτεχνείο!» στους 100,6 fm (16/11)


43 χρόνια μετά την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου η εκπομπή «Εγώ, δεν έχω βγάλει το… ωδείο» που επιμελείται και παρουσιάζει ο υπογράφων στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης Fm 100,6, από τις 9 μέχρι τις 11 το βράδυ, θα είναι αφιερωμένη σε εκείνη τη νύχτα... Σε εκείνη την εποχή...

Ένας σπάνιος δίσκος


Στο στούντιο της εκπομπής θα παραβρίσκεται ο Γιώργος Λογοθέτης, δημοσιογράφος και συγγραφέας πολλών βιβλίων, ανάμεσα στα οποία και το βιβλίο «Μίκης Θεοδωράκης-Θρησκεία μου είναι η Ελλάδα» που κυκλοφόρησε το 2004, μεταφράσθηκε στα αγγλικά και τα κινέζικα, ενώ σύντομα αναμένεται η κυκλοφορία του και στα ρωσικά.

Εκτός από το «ξεδίπλωμα» των αναμνήσεων του, ο Γιώργος Λογοθέτης θα παρουσιάσει ένα σπάνιο και ανεκτίμητο δίσκο, με τον «Ύμνο των Φοιτητών του Πολυτεχνείου» σε μουσική του Θεοδωράκη και στίχους Γιάννη Γρεβενιώτη (μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου), που μελοποίησε ο συνθέτης αμέσως μετά την εξέγερση των φοιτητών. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε αρχικά από τον Μίκη Θεοδωράκη στο Παρίσι και εστάλη στον Γιώργο Λογοθέτη στη Στοκχόλμη, για ένα δίσκο που εκδόθηκε εκεί σε περιορισμένα αντίτυπα και εστάλη σε διάφορες χώρες του εξωτερικού αλλά και στην Ελλάδα (χωρίς ετικέτα και εξώφυλλο, αλλά μέσα σε εξώφυλλα άλλων δίσκων) με τίτλο «Εδώ Πολυτεχνείο». Εκτός από τον «Ύμνο των φοιτητών», ο δίσκος περιείχε ηχητικό υλικό από τις εξεγέρσεις των φοιτητών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, καθώς και την πρώτη ηχογράφηση του τραγουδιού «Βουνά σας χαιρετώ» με τον Μίκη να τραγουδά και να παίζει πιάνο. 

Παράλληλα, θα ακουστούν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και ηχογραφήθηκαν στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα στη Μεταπολίτευση...

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Λογοθέτη


Ο Γιώργος Λογοθέτης γεννήθηκε το 1944 στη Λευκάδα. Το 1964 μετανάστευσε στη Σουηδία για σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Κοινωνιολογία και Δημοσιογραφία. Εργάστηκε 15 χρόνια στην Κρατική Σουηδική Τηλεόραση ως δημοσιογράφος, παρουσιαστής και παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών. Το 1988, μετά από πρόταση της διοίκησης της ΕΡΤ επέστρεψε στην Ελλάδα για να βοηθήσει στη δημιουργία του Τρίτου Κρατικού Τηλεοπτικού Καναλιού (ΕΡΤ3), με την ιδιότητα του διευθυντή τηλεόρασης. Υπήρξε μέλος της Ένωσης Σουηδών Δημοσιογράφων. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ, και μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Το 1990 τιμήθηκε με το βραβείο IPEKTSI (Α' τηλεοπτικού ρεπορτάζ).

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ήταν μέλος της 7μελούς αντιπροσωπείας του Πατριωτικού Μετώπου στη Σουηδία. Ήταν και είναι φίλος και συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ γνώρισε τον Ούλοφ Πάλμε και παρακολούθησε από κοντά την πολιτική του πορεία και δράση... 

Έχει δημιουργήσει 10 ωριαία ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Ως κορυφαίο του έργο θεωρεί την παραγωγή τριών ωριαίων ντοκιμαντέρ για την περίοδο της Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου, βασισμένων στο «Τραγούδι του νεκρού αδελφού», που εκτός από τα ελληνικά κυκλοφορούν ως DVD και σε 5 άλλες γλώσσες. Από το 2006 μέχρι το 2010 ήταν Δήμαρχος Απολλωνίων Λευκάδας. Το 2013 εκδόθηκε το βιβλίο - βιογραφία του Ούλοφ Πάλμε με τίτλο «Η πολιτική είναι θέμα αρχών» και το 2014 το βιβλίο «Ο Σουηδός δήμαρχος» με θέμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Ελλάδα και Σουηδία. 


Σήμερα, ο Γιώργος Λογοθέτης ζει μόνιμα στην Καλαμαριά...

Η εκπομπή «Εγώ, δεν έχω βγάλει το… ωδείο» μεταδίδεται, για Πέμπτη χρονιά, κάθε Τετάρτη στις 9 με 11 το βράδυ, από την συχνότητα Fm 100,6 του εθελοντικού ραδιοφώνου του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία έχει παραχωρηθεί σε φορείς, συλλόγους, δήμους, αλλά και ιδιώτες που προσφέρουν το μεράκι και τη γνώση τους αμισθί, φιλοδοξώντας να διαμορφώσουν ένα καλύτερο τοπίο στα ερτζιανά… Οι ακροατές έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις παρατηρήσεις τους, αλλά και να εκφράσουν μουσικές επιθυμίες, τόσο στη διάρκεια της εκπομπής, όσο και πριν ή μετά, μέσω της «ομάδας» αλλά και της σελίδας που έχει δημιουργηθεί στο facebook με τίτλο «Εγώ, δεν έχω βγάλει το… ωδείο», αλλά και της προσωπικής μου σελίδας στο facebook.
Ακούστε την εκπομπή
http://tv100.eu/live/fm1006

ΠΗΓΗ:http://www.ogdoo.gr/epikairotita/media/edo-polytexneio-stous-100-6-fm-16-11

Δεν υπάρχουν σχόλια: