Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΠΑΛΛΑΓΗ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Του Σπύρου  Βούλγαρη



Κατά τη γνώμη μας, το θεμελιώδες πρόβλημα της χώρας μας και η βασική αιτία της σημερινής κατάστασης καθολικής κρίσης είναι η εξάρτηση από τον ξένο παράγοντα και κυρίως από τις ΗΠΑ.

Το πλέγμα της εξάρτησης προσωποποιείται ως εξής: Ντόπια ολιγαρχία, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, πολιτικό σύστημα σε αγαστή συνεργασία. Από κάτω τους και σε διαρκή διαπλοκή μαζί τους βρίσκονται οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Δηλαδή: ιδιοκτήτες ΜΜΕ, δημοσιογράφοι, ισχυροί πολιτικοί παράγοντες, διακεκριμένα μέλη της υψηλής διανόησης (ειδικά ένα μεγάλο τμήμα του εκπαιδευτικού προσωπικού). Κάτω από αυτούς οι παρασιτικοί κύκλοι που αμείβονται πλουσιοπάροχα, για να επιβάλουν με τους μηχανισμούς προπαγάνδας που τους παρέχονται τις ιδέες και τις αποφάσεις της ολιγαρχίας.

Αυτή η πυραμίδα της αθλιότητας και της υποτέλειας είναι, εκτός των άλλων, οι πιστοί τοποτηρητές της ξένης εξάρτησης που επιβλέπει, καθοδηγεί και παρεμβαίνει στις εσωτερικές μας εξελίξεις.

Η εισβολή της Τρόϊκας στην Ελλάδα που επιβάλλει τον νέο εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα, το σχέδιο καθυπόταξης της χώρας, το ξεπούλημα των δημόσιων οργανισμών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της πατρίδας μας, ο αφελληνισμός του πολιτισμού και της παιδείας, οι εθνικοί κίνδυνοι που σήμερα είναι μεγαλύτεροι από ποτέ, είναι το τερατώδες αποτέλεσμα του εναγκαλισμού του εγχώριου εξαρτημένου πολιτικού συστήματος με την ντόπια ολιγαρχία και το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, το οποίο έχει καταλάβει την πολιτική εξουσία και επιβάλλει στα κράτη την πολιτική του ιμπεριαλισμού.

Όσον αφορά το υπάρχον πολιτικό σύστημα το θεωρούμε όργανο της ξένης εξάρτησης και γι αυτό τοποθετούμαστε απέναντι του.

Η εξάρτηση που ξεκίνησε από τη δημιουργία τού νεοελληνικού κράτους, κορυφώθηκε μετά τον Εμφύλιο ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2010, με την υπογραφή της πρώτης έκνομης δανειακής σύμβασης.

Οι παράνομοι όροι δανεισμού

Με την πρώτη δανειακή σύμβαση:

α) Η Ελλάδα εκχωρεί την εθνική της κυριαρχία στους δανειστές.

β) Οι δανειστές δεσμεύουν το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, κινητής και ακίνητης. Στη δέσμευση συμπεριλαμβάνονται οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία, τα λιμάνια, οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κ.λ.π.

γ) Δεσμεύεται ο υπόγειος, επίγειος και υποθαλάσσιος πλούτος της χώρας.

δ) Δεσμεύεται και παραχωρείται η εθνική οικονομία. Παραχώρηση και δέσμευση της εθνικής οικονομίας σημαίνει παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας.

ε) Επιβάλλεται καθολικό οικονομικό πρόγραμμα, δηλαδή όλα τα απάνθρωπα μέτρα λιτότητας. Και αυτό είναι παράνομο.

στ) Με την υπογραφή της πρώτης δανειακής σύμβασης η Ελλάδα παραιτείται από τις ασυλίες της εθνικής κυριαρχίας.

Έχει απαγορευτεί στην Ελλάδα η προσφυγή στο διεθνές δίκαιο. Μας έχει απαγορευτεί να επικαλεστούμε τη Χάρτα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, παρά το γεγονός ότι οι όροι δανεισμού παραβιάζουν και τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

ζ) Με την υπογραφή του PSI οι δανειακές συμβάσεις υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο. Αυτό είναι παράνομο διότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το αγγλικό δίκαιο, καθώς θεωρεί ότι περιλαμβάνει νόμους οι οποίοι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είναι παράνομοι.

η) Με την υπογραφή της τρίτης δανειακής σύμβασης από τη σημερινή κυβέρνηση η Ελλάδα παραιτήθηκε από το Διεθνές Δίκαιο προστασίας των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς.

Όλοι αυτοί οι όροι δανεισμού είναι παράνομοι, σύμφωνα με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Το χρέος είναι επαχθές. Αυτό σημαίνει ότι η αποπληρωμή του θα είναι καταστροφική για τον λαό. Το χρέος είναι επονείδιστο. Αυτό σημαίνει ότι οι όροι δανεισμού είναι ληστρικοί και θα έχουν δυσμενέστατες επιπτώσεις στην κοινωνία.

Περί ανάπτυξης και άλλων μυθευμάτων

Ψεύδονται ξεδιάντροπα όσοι προπαγανδίζουν ότι θα φέρουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Γιατί σε όλες τις δανειακές συμβάσεις έχει υπογραφεί ότι από τις όποιες επενδύσεις γίνουν η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να βάλει στα ταμεία της ούτε ένα ευρώ. Τα χρήματα, ακόμα και από το ξεπούλημα (π.χ. Ελληνικό), θα πηγαίνουν κατευθείαν στους δανειστές.

Επομένως, πρέπει να διεκδικήσουμε την ακύρωση όλων των παράνομων όρων δανεισμού και να δεχτούμε να αποπληρώσουμε μόνο το πραγματικό χρέος, αν πράγματι υπάρχει πραγματικό και νόμιμο χρέος. Πρέπει να διεκδικήσουμε Διεθνή λογιστικό έλεγχο για το πραγματικό ποσό του χρέους και για τις δυνατότητες αποπληρωμής που έχει η Ελλάδα. Σύμφωνα με έγκριτους δημοκράτες οικονομολόγους, ανεξάρτητους από τους δανειστές και το τραπεζικό σύστημα, η Ελλάδα μπορεί να αντέξει την αποπληρωμή του 20% του χρέους. Το υπόλοιπο 80% θα πρέπει να διαγραφεί.

Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό καθεστώς κατοχής και ο αγώνας πρέπει να είναι Εθνικοαπελευθερωτικός. Και επειδή συχνά μας κατηγορούν ότι είμαστε αντίθετοι με τον ταξικό αγώνα, διευκρινίζουμε:

Το γεγονός ότι από την μια πλευρά βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που πλήττεται από την κρίση και από την άλλη οι δυνάμεις της ξένης εξάρτησης και οι ντόπιοι συνεργάτες και όργανά της, με πρωταγωνιστές το μεγάλο κεφάλαιο και τους παρασιτικούς κύκλους, ενώνει τον πατριωτικό με τον ταξικό χαρακτήρα της πάλης.

Στην εισήγησή σας θέτετε και το ζήτημα της πολιτισμικής κρίσης. Κάποτε θα πρέπει να μιλήσουμε για τις ευθύνες της Αριστεράς γι αυτό το πρόβλημα. Όπως επίσης και για τη συμμετοχή τμημάτων της Αριστεράς στην προσπάθεια αφελληνισμού του πολιτισμού και της παιδείας. Λανθάνουν όσοι πιστεύουν ότι όσο λιγότερο ασχολούνται με τον ελληνικό πολιτισμό τόσο περισσότερο διεθνιστές γίνονται. Άλλο ο διεθνισμός και άλλο η παγκοσμιοποίηση. Λανθάνουν όσοι πιστεύουν ότι πολιτισμός σημαίνει μόνο διασκέδαση ή ότι οι τέχνες αφορούν την ελίτ. Λανθάνουν όσοι χρησιμοποιούν τον πολιτισμό ως μέσο ψηφοθηρίας. Όσοι δε βάζουν σε κομματικά καλούπια τον πολιτισμό στην ουσία εμποδίζουν τη διακίνηση των ιδεών. Εμποδίζουν τον λαό να κοινωνήσει με τα μεγάλα έργα τέχνης, τα ικανά να τον διαπαιδαγωγήσουν και να καλλιεργήσουν τη συνείδηση και τον ψυχισμό του.

Ο πολιτισμός είναι δομικό στοιχείο της προσωπικότητας και του ψυχισμού του ανθρώπου. Ας μην αφήνουμε, λοιπόν, τις νέες γενιές έρμαια του πολιτιστικού ιμπεριαλισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι της μέσω της χυδαίας βιομηχανίας του θεάματος, της τηλεόρασης και της έκδοσης άθλιων αναγνωσμάτων.

Η πρότασή μας

Η πρότασή μας αποτελείται από δύο σκέλη. Το πρώτο συνοψίζεται σε τέσσερεις λέξεις, όπως τις έχει πει ο Μίκης Θεοδωράκης: Αντίσταση, Απαλλαγή, Ανεξαρτησία, Ανάπτυξη.

Οργανωμένη παλλαϊκή αντίσταση για να απαλλαγούμε από την ξένη κατοχή και την εξάρτηση, με στόχο την ανεξαρτησία της πατρίδας και την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη της χώρας, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οργανωμένη παλλαϊκή αντίσταση αντίσταση για μια Ελεύθερη Ελλάδα.

Οργανωμένη αντίσταση για τη λαϊκή κυριαρχία και την πατριωτική αναγέννηση, δηλαδή την καθολική αναγέννηση της πατρίδας.

Διεθνοποίηση του ελληνικού ζητήματος. Να μάθουν οι λαοί της ευρωπαϊκής ηπείρου, της Λατινικής Αμερικής, αλλά και ο αμερικανικός λαός ότι η Ελλάδα είναι όμηρος ενός παράνομου και επονείδιστου χρέους. Να γίνει μια διεθνής κινητοποίηση για την απελευθέρωση της χώρας.

Το δεύτερο σκέλος της πρότασής μας συνοψίζεται σε μία λέξη: Ουδετερότητα· όπως την έθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης τον Δεκέμβριο του 2013, στην ομιλία του με τίτλο «Η μόνη λύση», την οποία εκφώνησε στην Ακαδημία Αθηνών.

Η κατάκτηση της Ουδετερότητας, όπως αναφέρει ο Μίκης, είναι ο τελικός στόχος αγώνα.

Η Ελλάδα ουδέτερη χώρα και παγκόσμιο κέντρο Πολιτισμού και Ειρήνης. «Με σύμβολα την Ακρόπολη των Αθηνών, παγκόσμιο σύμβολο Πολιτισμού, την Ολυμπία και τους Δελφούς, παγκόσμια σύμβολα της Συναδέλφωσης μεταξύ των Λαών και της Ειρήνης», γράφει ο Μίκης.

Βρισκόμαστε σε μια εντελώς νέα διεθνή περίοδο, περισσότερο επικίνδυνη από κάθε άλλη φορά, ακόμα και για την ύπαρξη των λαών και των εθνών. Πώς θα ξεφύγουμε από την σαρωτική ορμή του ιμπεριαλισμού που μας απειλεί;

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την έχει μετατρέψει σε πεδίο των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων και σε χώρο αναμέτρησης των αντίπαλων πολεμικών βιομηχανιών. Από την άλλη, το φυσικό κάλλος και ο ανεκμετάλλευτος πλούτος της χώρας έχει ανοίξει την όρεξη του αδηφάγου ληστρικού καπιταλισμού. Πώς θα ξεφύγουμε από την μέγγενη; Πώς θα μετατρέψουμε τη γεωγραφική μας θέση από κατάρα σε ευλογία; Με την Ουδετερότητα.

Η ουδέτερη Ελλάδα θα γίνει παράλληλα το λίκνο του διεθνούς πολιτισμού.

Τον 20ο αιώνα, τόσο στις δυτικές κοινωνίες, όσο και στις κοινωνίες του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, επικράτησε ο στεγνός ορθολογισμός και δημιούργησε μονοδιάστατους ανθρώπους και κοινωνίες. Εκμηδένισε την πνευματική δημιουργία και αποξήρανε τις ψυχές των ανθρώπων. Ζούμε στην πιο αντιπνευματική ιστορική περίοδο.

Σ’ αυτό προσθέτουμε και τα όσα έγραψε ο Μύρων Ξυδάκης στο άρθρο του «Μετανεωτερικότητα, μηδενισμός, ναρκισσισμός και συλλογικότητα».

Από την άλλη, στις σημερινές συνθήκες της μεγάλης τεχνολογικής ανάπτυξης και της εκμηδένισης των αποστάσεων, δεν αρκεί ένας λαός να δημιουργεί τον δικό του πολιτισμό ούτε νοείται ο κάθε πολιτισμός να παραμένει κλειστός μέσα στα σύνορά του, πολύ δε περισσότερο δεν νοείται να γίνονται γνωστοί μόνον οι πολιτισμοί των πλούσιων χωρών.

«Ακόμα και η μικρότερη χώρα μπορεί να συμβάλλει στη συνεχή πρόοδο του Πολιτισμού και της Τέχνης, που ο ρόλος της είναι να εκφράζει τον σύγχρονο άνθρωπο, να ιχνηλατεί το μέλλον και να διαφυλάσσει την παράδοση». (Μίκης Θεοδωράκης)

Η Ελευθερία, η Ανεξαρτησία, η Ειρήνη, η Διεθνής Αλληλεγγύη, ο Πολιτισμός, αποτελούν τα βασικά στοιχεία της ιστορικής μας παράδοσης και της ιδιοσυστασίας μας και είναι εφικτό κάποτε να πραγματωθούν, αρκεί να το θελήσουμε.

ΠΗΓΗ: https://koel2017.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: