Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Θριαμβευτική υποδοχή του συμφωνικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη από το Γερμανικό κοινό στην Tonhalle του Düsseldorf

28.05.2017


Θριαμβευτική υποδοχή επιφύλαξε το γερμανικό κοινό στα συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 24 Μαϊου στην αίθουσα ​Tonhalle του Düsseldorf παρουσία του συνθέτη, αποθεώνοντάς τον τόσο κατά την είσοδό του όσο κυρίως στο τέλος της συναυλίας,​ τα εισιτήρια της οποίας είχαν προπωληθεί μήνες πριν.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Düsseldorf υπό τη διεύθυνση του Baldur Brönnimann εντυπωσίασε με την ακρίβεια και τη δυναμική με την οποία απέδωσε​ την ιδιαίτερα απαιτητική «Δεύτερη Συμφωνία» του Θεοδωράκη καθώς και δύο από τα πιο γνωστά συμφωνικά του έργα, την ωδή «Οιδίπους Τύραννος» και το τρίτο μέρος της «Τρίτης Συμφωνίας». Συμμετείχαν η mezzo soprano Frances Pappas και η Xορωδία του Städtischer Musikverein.

«Ο τελευταίος μεγάλος συνθέτης Συμφωνικής Μουσικής». Με τον χαρακτηρισμό αυτό προσφώνησε τον Μίκη Θεοδωράκη ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Düsseldorf προλογίζοντας την συναυλία​,​ ενώ ο Δήμαρχος του Düsseldorf κ. Thomas Geisel εξήρε ​τη δύναμη της μουσικής του Θεοδωράκη να υπερβαίνει τις αντιθέσεις και να φέρνει κοντά τους λαούς.

Ενθουσιασμένος δήλωσε και ο Chef Dramaturg τηςTonhalle: «Η προετοιμασία των έργων», είπε «και ιδιαίτερα της “Δεύτερης Συμφωνίας” που είναι πραγματικά καταλυτικό έργο, ήταν μια πρωτόγνωρη υπέροχη εμπειρία για μας. Θαυμάσαμε πραγματικά το εύρος των συναισθημάτων, τις αρμονίες, τις καταπληκτικές μελωδίες που συνυπάρχουν με μια εσωτερική ένταση, την πολυπλοκότητα των ρυθμών που όμως είναι ταυτόχρονα προσιτοί στον ακροατή. Το έργο του Θεοδωράκη ταιριάζει απόλυτα στις δικές μας αντιλήψεις σχετικά με την παρουσίαση σύγχρονης συμφωνικής μουσικής που δεν είναι θαμμένη μέσα σε γυάλινους πύργους αλλά δημιουργεί μια στενή σχέση ανάμεσα στον συνθέτη και στο ακροατήριο. Για μας ο συμφωνικός Θεοδωράκης είναι το λαμπερό παράδειγμα που μας δείχνει πώς μπορεί να πλησιάσει η μουσική (ακόμα και οι «δύσκολες» φόρμες της) το κοινό».

Από την άλλη πλευρά ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωσε ότι «τον καθήλωσε η τελειότητα της Ορχήστρας και τον ενθουσίασε το επίπεδο ερμηνείας του μαέστρου».

«Ειδικά η Δεύτερη Συμφωνία μου», είπε ο Θεοδωράκης, έλαβε νέες διαστάσεις που εξέπληξαν κι εμένα τον ίδιο. Θεωρώ τη συναυλία αυτή ως ένα πολύ μεγάλο βήμα για τη διάδοση του Συμφωνικού μου έργου στην καρδιά της πατρίδας της Συμφωνικής μουσικής, στην Γερμανία».

Η παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη κινητοποίησε τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αλλά και τους τοπικούς φορείς του Düsseldorf  και της Κολωνίας που έσπευσαν να διοργανώσουν μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις, ρεσιτάλ με έργα του μουσικής δωματίου, συνεντεύξεις και συναντήσεις με τον Έλληνα συνθέτη. Η συναυλία ηχογραφήθηκε από τον εθνικής εμβελείας ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, ο οποίος έχει προγραμματίσει την αναμετάδοσή της σε όλη τη γερμανική επικράτεια.

 ΠΗΓΗ:http://www.mikistheodorakis.gr

[photos : Γιώργος Τσολακίδης]

Δεν υπάρχουν σχόλια: